اینورتر و شارژ کنترلر خورشیدی چیست؟
در جواب اینورتر و شارژ کنترلر خورشیدی چیست می توان گفت: به استثنای سیستم های متصل به شبکه که آرایه ی خورشیدی مستقیماً به یک اینورتر ارتباط می یابد، پنل های خورشیدی به ندرت برای راه اندازی مستقیم مصرف کننده ها به کار گرفته می شوند. علت این است که میزان توان دریافتی پنل های خورشیدی، متناسب با شدت و ضعف تابش خورشید، تغییر می کند. در این صورت، با بالا و پایین رفتن توان موجود، برق مزبور، قابل استفاده در بسیاری از مصرف کننده های حساس، نخواهد بود.
یک سیستم برق خورشیدی متصل به شبکه به گونه ای طراحی می شود که اینورتر، این نوسان درتوان تولیدی را مدیریت کرده و خود را با آن وفق می دهد و در صورتی که تقاضای مصرف افزایش یابد، کمبود آن از طریق برق شبکه تأمین می گردد . این در حالی است که در سیستم های مستقل یا نمونه های متصل و متکی به شبکه، باتری ها انرژی تولیدی را ذخیره کرده و آن را به صورت ثابت و یکنواختی دراختیار مصرف کننده ها قرار می دهند.
اینورترها را می توان به 3 گروه زیر تقسیم نمود:
الف- اینورتر مستقل (Stand Alone Inverte) این نوع اینورتر توان DC ذخیره شده در باتری ها را به توان AC تبدیل می کند. انتخاب اینورتر برای یک سیستم قدرت مستلزم ماکزیمم بار تغذیه شونده، ماکزیمم اضافه جهش مورد نیاز، ولتاژ خروجی مورد نیاز، ولتاژ باتری ورودی و سایر مشخصات، قابل انتخاب است. سایز یک اینورتر و شارژ کنترلر خوشیدی با استفاده از ماکزیمم خروجی پیوسته آن سنجیده می شود، که این مقدار بایستی بیشتر از توان مصرفی بارهای AC استفاده شونده تحت کنترل باشد.
ب- اینورترهای هیبریدی (hybrid inverters) این اینورترها توان DC را به توان AC تبدیل کرده و آن را به شبکه تزریق می کنند . این اینورترها مستقیما به آرایه PV متصل شده و زمانی که خورشید در حال تابش می باشد، الکتریسیته تولید شده از آرایه های PV به اینورتر تزریق می شود . چنانچه توان تولیدی بیشتر از توان مصرفی باشد، این تفاوت به شبکه اعمال می شود و چنانچه توان مصرفی بیشتر از توان تولیدی باشد این کمبود از طریق شبکه جبران می شود.
ج- اینورتر چند منظوره (Multi Function Inverter) این اینورترها به طور همزمان هم می توانند بعنوان یک اینورتر مستقل و هم یک اینورتر هیبرید عمل کنند، این نوع اینورتر علاوه بر اتصال به خطوط شبکه قدرت به بانک های باتری نیز متصل است. در زمانی که باتری ها ازطریق یک منبع نیرو مثلا آرایه های فتوولتائیک شارژ شده باشند، باتریها مورد استفاده خواهند بود و چنانچه باتریها دشارژ باشند، شبکه قدرت این وظیفه را بر عهده دارد.
شارژ کنترل (control charger)
به جز سیستم های متصل به شبکه، در سایر موارد و طرح ها، سیستم های برق خورشیدی به کنترل کننده ای نیاز دارند که بر جریان داده شده به باتری یا دریافتی از آن نظارت نماید. در سیستم های متصل به شبکه کنترل کننده ها در داخل خود اینورتر و شارژ کنترلر خورشیدی متصل به شبکه قرار میگیرد. در صورتی که باتری یا باتری ها با شارژ مازاد (over charge) و غیر ضروری مواجه گردند، خراب شده و به سرعت از بین می روند. شرایط مشابه در خرابی باتری ها زمانی رخ می دهد که سیستمی فاقد کنترل کننده بوده وباتری ها کاملاً تخلیه یا دشارژ شوند . برای جلوگیری از این مشکل از وسیله ای به نام کنترل شارژ یا کنترل کننده استفاده می کنند. کنترل کننده های خورشیدی وظیفه ی مراقبت از باتریها را به عهده داشته و آنها را در مقابل شارژ مازاد ارسالی از طرف آرایه ی خورشیدی محافظت می کنند. این وسایل کارایی دیگری نیز داشته و در صورتی که مصرف کننده های متصل به باتری ها بخواهند با دریافت انرژی اضافی و نامعقول، باتری ها را با تخلیه ی عمیق و آسیب جدی مواجه سازند، ارتباط فی مابین را قطع می نمایند.