سلول خورشیدی هاف سل
صنعت ساخت سلول خورشیدی روز به روز در حال پیشرفت است. مهندسان و متخصصان این حوزه در تلاش اند که تلفات را با هر شیوه امکان پذیری به حداقل حالت ممکن برسانند. با کاهش تلفات، راندمان و کارایی افزایش یافته و بازگشت سرمایه را سریع تر نتیجه می دهد. قسمتی از تلفات سلول خورشیدی از مسیر حرکت الکترون های تولید شده در اثر فوتولتائیک ناشی می شود و تکنولوژی هاف سل در جهت کاهش این تلفات به کاربرده شد. به عبارتی مسیر حرکت الکترون در سلول خورشیدی هاف سل کاهش می یابد. به تبع آن هدر انرژی نیز کاهش و بازدهی سیتم افزایش خواهد یافت. ورود تکنولوژی هاف سل یا نیمه سلولی به بازار با استقابل خوبی روبرو شد چرا که هزینه زیادی برای تولیدکنندگان نداشت. جهت صرفه جویی هزینه و بازگشت زودتر سرمایه برای توجه سرمایه گذاران کافی بود.
در این گزارش سعی بر آن است توضیحات کافی و جامعی را جهت آشنایی شما با سلول خورشیدی هاف سل داده شود.
پديده هاى كه در اثر آن و بدون استفاده از مكانيزم هاى مكانيكى، انرژى تابشى به انرژى الكتريكى تبديل شود پديده فتوولتائيك گفته مي شود. وقتی نور خورشید به یک سلول فتوولتاییک میتابد، بین دو الکترود منفی و مثبت اختلاف پتانسیل ایجاد می شود و این امر موجب جاری شدن الکتریسیته بین آنها میگردد. هر کدام از سلول های خورشیدی مجزا فقط قادر به تولید مقدار اندکی انرژی الکتریکی می باشند. در این صورت و برای کسب انرژی الکتریکی قابل توجه باید تعدادی از این سلولها را در کنار هم و به صورت سری به هم وصل کرد.
نحوه عملکرد فناوری هاف سل
در یک پنل خورشیدی که سلول های خورشیدی به صورت سری یا متوالی به هم وصل شده اند. جریان الکتریکی برای خروج از پنل خورشیدی باید از تمام این مسیر گذر کند. به دلیل وجود مقاومت الکتریکی اندک در مسیر جریان که شامل خطوط باس بار در پنل خورشیدی می شود، موجب به وجود آمدن تلفات توان می شود. بنابراین در سلول های قدیمی بخشی از انرژی الکتریکی در مسیر انتقال جریان از سلول به خروجی پنل هدر می رود. هنگامی که سلول های خورشیدی نصف می شوند، به هرکدام از این قسمت ها سیم کشی مجزایی نسبت داده می شود. پس مسیر عبوری جریان آنها نیز به نصف کاهش می یابد و به دنبال آن تلفات مقاومتی کاهش می یابد. در نهایت سلول ها انرژی بیشتری را تولید می کنند.
مزیت فناوری هاف سل
سلول های کوچکتر تنش های مکانیکی کاهش یافته را تجربه می کنند، بنابراین فرصت کمتری برای ترک کردن وجود دارد. ماژول های نیمه سلولی یا همان فناوری هاف سل دارای امتیاز خروجی بالاتری هستند و نسبت به پنل های معمولی قابل اتکاتر هستند.
با این شیوه ی تولید علاوه بر هدر رفت کمتر انرژی، دمای پنل خورشیدی در ساعت های آفتابی کاهش می یابد؛ که خود عاملی برای افزایش عمر سیستم و بازدهی بیشتر در دراز مدت است. در سلول خورشیدی معمولی ، در صورتی که بر روی تمامی ردیف سلول ها، سایه قرار بگیرد، توان خروجی پنل صفر می شود. با این حال در سلول خورشیدی هاف سل اثرات ناشی از سایه کمتر می گردد، به این شیوه با سایه افتادن بروی قسمت پایین بروی قسمت بالایی تاثیر نخواهد گذاشت و بالعکس در نتیجه توان خروجی صفر نمی شود بلکه نصف خواهد شد. افزایش بازدهی و کارایی، کاهش تلفات، هزینه ی سرمایه گذاری مناسب، فروش بهتر و رضایت بیشتر استفاده کنندگان عوامل استقبال تولید انبوه و ارتقا این فناوری ساخت پنل خورشیدی است.
مشاهده قیمت وخرید پنل های خورشیدی